Vall del riu Mijares

El terreny es troba en la vall del riu Mijares, situat entre les Serres del Dimarts i de Malacara; i a 12 km del municipi de Yátova, on abunden els paratges naturals d'interés.

Es tracta d'un terreny de gran interés ecològic, emmarcat dins d'un LIC (lloc d'interés comunitari) i una ZEPA (zona d'especial protecció per a aus) . Així mateix, forma part del territori que va ser proposat per a la declaració del Parc Natural Serres Dimarts, de l'Au i de Malacara.

Per tot açò trobem una necessitat en la conservació i millora d'este entorn, ja que, encara que protegit, no està degudament gestionat. Així mateix, el terreny compta amb una escassa capacitat de regeneració degut a l'alta densitat de coníferes existents a conseqüència de la degradació i l'abandó del bosc.

A causa d'això, Fundem ha establit un acord de custòdia amb l'associació Connecta Natura, del que naix el projecte Lligabosc. L'objectiu principal del projecte és la recuperació dels boscos autòctons mediterranis, junt amb la prevenció d'incendis i plagues. Estes metes fan necessària l'execució de diferents activitats, que unisquen, així mateix, la protecció paisatgística i la biodiversitat de la muntanya mediterrània. Per a això es proposen diferents activitats:

  1. Control del matoll i aclarides en masses denses de pineda per a afavorir la presència d'alzines, escasses en la zona, amb l'objectiu de previndre plagues i incendis forestals.
  2. Reforços de comunitats vegetals d'interés per a l'alimentació de la fauna, per mitjà de la plantació d'espècies de reclam.
  3. Instauració d'espècies colonitzadores que estabilitzen l'ecosistema i disminuïsquen el risc d'incendis, afavorint espècies caducifòlies com el fleix, el roure de full xicotet o l'auró.
  4.  Aclarides en pastius on hi ha comunitats d'orquídies i altres herbàcies la conservació del qual resulta d'interés.

A més, una sòcia-col·laboradora de Fundem posseïx un terreny d'una extensió semblant que compta amb una microrreserva de flora avaluada per la Conselleria de Medi Ambient; la seua situació, molt pròxim a l'adquirit per Fundem, duplica la superfície preservada per particulars i entitats privades.

Dades cadastrals:

Partida: D. Escritura: Valor € Superfície Pol: Parcel.la: Referència Cadastral
El Peñón. Yátova
22/12/2009 10.000 € 31.480 m2 15 36 46263A015000360000KO

 

Ubicació: